KONKA NEDİR VE KONKA HİPERTROFİSİNİN ( BÜYÜMESİ) TEDAVİSİ NEDİR?
Kankalar her iki burun pasajında üst üste konumlanmış her bir pasajda 3’er adet yer alan yapılardı. Özellikle alt ve orta kanka solunum yolu ile iştiraklidir. Dolayısıyla solunum kalitesi için temelde müdahale ettiğimiz yapılar alt ve orta konkadır.
Konkaların fonksiyonunda kısaca bahsedecek olursak; insanoğlu çok farklı coğrafya ve iklimlerde yaşar ancak hepimizin akciğerleri aynı fizyoloji ile çalışır. Hemen herkesin ihtiyaç duyduğu hava kalitesi aynıdır. İşte dış dünyadan aldığımız havayı akciğerlere elverişli hale getiren, ısısını , nem oranını dengeleyen, partiküllerden arındıran bun boşluğunun dinamik ögeleri olan konkalardır. Konkalar 2 farklı sinir sistemi ile yönetilerek sürekli boyutlarını değiştirir ve 3-4 saat süren karşılıklı bir siklusa girer. Bu sebeple sağlıklı bir solunum için kankalar gereklidir. Gereğinden fazla küçültülen konkalar kalitesi kötüleşmiş bir solunumla yaşam kalitesini oldukça olumsuz etkiler, en çok da tekrarlayan kronik bir faranjite sebep olur.
Kankaların büyük olduğu durumlarda tedavinin en önemli unsuru bunun anatomik yani yapısal bir sorun mu yoksa fizyolojik bir sorun mu olduğunun tespitidir. Çünkü allerjik ve enfeksiyona bağlı sebepler ilaç tedavileriyle düzeltilebilir. Anatomik bir sorun varsa titiz bir değerlendirme ile kankaların kemik ve parankim oranlarına göre yöntem seçilerek düzeltilebilir. Konakları küçültürken kullandığımız başlıca yöntemler Radyofrekans ile ablazyon, Out Fraktür dediğimiz konka kemiğinin kırılarak dışa doğru yönlendirilmesi ya da nadiren konkanın bir kısmın çıkartılarak küçültülmesidir.
Tekrar belirmek gerekir ki kankalar vazgeçilmez organlardır, asla yok edilmez sadece küçültülür. Mutlaka bir miktarını koruyup havanın akciğerlere elverişli olabilmesi için fonksiyonunu görmesi sağlanmalıdır.
BÜLLÖZ KONKA NEDİR VE TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?
Büllöz konka orta kankaya özgü bir hastalıktır. Hemen hemen tamamı septum deviasyonu ( burun bölmesinin eğriliği) ile birliktedir. Genetik yapımızdan gelen eğriliklere orta konkanın adaptasyonu sırasında orta konka kemiğinin pnömotize ( içi hava ile dolup büyüme) olma durumudur. Tedavisinde tercih ettiğimiz method cerrahidir. Eskiden yukarından aşağı bir yarısını alıyorduk ancak son 10 yıldır bu kemik kisti boyulu boyunca kesip ili lameli birleştiren Crush tekniğini uyguluyorum. Fonksiyonel sonuçları aynı ve Crush tekniğinde kanama riski oldukça az ve ağrı da daha az olmaktadır. Tek başına Büllöz Konka ameliyatı çok çok nadirdir, hemen hepsi Septoplasti ameliyatının yanı sıra uygulanması gereken durumlardır.